Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Prírodná kozmetika bez parabénov

Ak ste už počuli slovo parabén, zjednodušene môžeme povedať, že ide o konzervačnú látku, vyskytujúcu sa v kozmetike. Ak máte obavy z používania kozmetiky s obsahom parabénov jednoducho sa im vyhnite! Kozmetika, ktorá deklaruje nepoužívanie parabénov či iných voľných ropných uhľovodíkov je jednoznačne BIONE.

Prírodná kozmetika bez parabénov

Kozmetika BIONE je jednoznačne bez parabénov

Čo presne parabény sú? 
A prečo sa v kozmetike používaju?

Parabény sú kategóriou chemických konzervačných látok, ktoré sa v kozmetických výrobkoch používajú už od 20. rokov minulého storočia. Kozmetický priemysel sa už dlho spolieha na parabény na zvýšenie trvanlivosti kozmetických výrobkov. Okrem krémov ich môžeme nájsť v šampónoch, kondicionéroch, v mydlách a v akejkoľvek kozmetike starostlivosti o pokožku, telo a vlasy.

Posledné desaťročie sa začala spoločnosť a hlavne spotrebitelia venovať a zaujímať o bezpečnosť kozmetiky v ktorej sa parabény vyskytujú ako konzervanty. Použitie parabénov má eliminovať prípadny výskyt mikroorganizmov v krémov a neznehodnocovať tak kozmetiku. To je hlavná obava, prečo výrobcovia kozmetiky túto teóriu zastávajú. 
Konzervačné látky sa môžu používať v kozmetike na zabránenie rastu škodlivých baktérií a plesní, aby sa chránili produkty aj spotrebitelia.

Bez parabénov alebo "paraben free"

Výraz „bez parabénov“ má spotrebiteľom oznámiť, že tieto konzervačné látky nie sú súčasťou zloženia produktu.

Sú parabény skutočne tak škodlivé?

  • Najbežnejšie používané parabény v kozmetike sú metylparabén, propylparabén, butylparabén a etylparabén. Na etiketách zložiek produktov sa zvyčajne uvádza viac ako jeden parabén v produkte a parabény sa často používajú v kombinácii s inými typmi konzervačných látok na lepšiu ochranu proti širokému spektru mikroorganizmov.
  • Existujú odborné štúdie, ktoré sa venovali vplyvom parabénov na ľudský organizmus a ich prenikanie do pokožky. Dospeli k rôznym záverom a niektoré z nich trvdia, že parabény môžu napodobňovať ľudský hormón estrogén. To znamená, že môžu narúšať hormonálnu rovnováhu vo vašom tele, bez ohľadu na pohlavie užívateľa kozmetiky.
  • Ukázalo sa, že estrogénová aktivita parabénov zasahuje do spôsobu, akým hormóny vášho tela regulujú. To je dôvod na obavy, pretože by to mohlo znamenať, že parabény ovplyvňujú reprodukčné aktivity, ako je tehotenstvo a menštruácia.
  • Výskum tiež ukázal, že parabény môžu ľahko absorbovať cez vašu pokožku a každodenná aplikácia kozmetických produktov s parabénmi môže spôsobiť ich hromadenie v organizme. Trvalá expozícia parabénom môže hrať úlohu pri raste buniek rakoviny prsníka u žien. Existuje aj vplyv na životné prostredie.
  • Zdroje:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618656/
    https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/parabens-cosmetics
    https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/parabens/

Prírodná kozmetika bez parabénov
Prírodná kozmetika bez parabénov

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*