Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Ako na kruhy pod očami?

Sú tmavé kruhy pod očami skutočným zdravotným problémom? Alebo ide iba o estetický problém? Z estetického hľadiska tmavé kruhy pod očami nevyzerajú pre okolie extra vábne, už na prvý pohľad. Oči vyzerajú strhano a veľmi unavene. Existuje celá rada či už lekárskych alebo prírodným metód a nápadov, ako tmavé kruhy pod očami a zároveň unavené oči zmierniť.

Čo vplýva na výraz unavených očí?

  • čítanie predovšetkým pri práci s PC
  • dlhé písanie
  • dlné šoférovanie
  • pozeranie sa do slnka


Ak pracujete dlho za počítačom alebo používate dlhodobo smartphone, vaše oči sa môžu ľahko unaviť. Pri problémoch so zrakom vyhľadajte vášho očného lekára, ktorý vám poradí a nastolí prípadnú liečbu pri syndróme unavených očí. Odhady predpokladajú, že očného lekára navštívi ročne niekoľko desiatok tisíc ľudí. Predovovšetkým ak ste starší, je potrebné navštíviť lekára pravidelne, ktorý oči vyšetrí. Veď predsa oči patria k nášmu najdôležitejšiemu zmyslu, bez ktorého si nevieme predstaviť základné fungovanie.

Prečo vlastne máme tmavé kruhy pod očami?

  • alergie, alergická nádcha (senná nádcha)
  • atopická dermatitída (ekzém)
  • kontaktná dermatitída
  • dedičnosť
  • nepravidelnosti pigmentácie
  • poškriabanie alebo trenie očí
  • vystavenie slnku

Ďalšou príčinou tmavých kruhov je prirodzený proces starnutia. Keď starnete, máte tendenciu strácať tuky a kolagén a vaša pokožka sa často stenčuje. Vďaka tomu môžu byť červeno-modré krvné cievy pod očami výraznejšie. S pribúdajúcim vekom sa ľuďom bežne vytvárajú opuchnuté viečka alebo priehlbiny pod očami. Niekedy tieto fyzické zmeny vrhajú tiene, ktoré sa môžu javiť ako tmavé kruhy pod očami.

Domáce rady ako zmierniť uvavené oči

Existuje niekoľko spôsobov ako eliminovať obmedzenie výskytu tmavých kruhov pod očami. Každý postup a každý človek je iný, takže nie vždy je všetko platné pre každého.

Priložte si teplé obklady

Na unavené, boľavé oči vyskúšajte malý uterák namočený v teplej vode. Predtým ako začnete s procedúrou, umyte si ruky, aby sa vám baktérie nedostali do očí.  Ponorte malá tvárový uterák do vody, ktorú ste uvarili (na sterilizáciu) a ochladili do vlažnej polohy. Potom si ho naneste na oči na 5-10 minút alebo tak dlho, ako vám odporučí lekár. Táto procedúra je vhodná na uvoľnenie svalových kŕčov, zmiernenie bolesti v oblasti očí a zlepšenie prietoku krvi. Studený obklad naopak môže spôsobiť zúženie krvných ciev, čo má za následok zmenšenie tmavých kruhov.

Byliny, ktoré uľavia unaveným očiam

V rôznych obchodoch je možné nájsť konrétne hotové namiešané bylinky presne určené na unavené oči, ktoré majú upokojujúci účinok. Účinné látky obsiahnuté v bylinách pomáhajú eliminovať zápaly a neutralizujú voľné radikály.

Stlmte osvetlenie v domácnosti a upravte svietivosť na domácich zariadeniach

Pozor na fotosenzitivitu. Vzhľadom na používanie technológie v 21.storočí, sme čoraz častejšie ovplvňovaný vyžarazovaniu z rôznych technológií, ktoré v domácnostiach používame. Oči sa stávajú po namáhavom dni veľmi citlivé. V odborých kruhoch sa tento stav nazýva fotofóbia. V závažnejších prípadoch tento stav spôsobuje značné bolesti, keď sú vaše oči vystavené takmer akémukoľvek druhu svetla.
Fotofóbia je častým príznakom migrény, ktorá naopak spôsobuje bolesti hlavy. Tá môže byť vyvolaná mnohými faktormi, vrátane hormonálych zmien, stresom, nekvalitnými potravinami, životným prostredím. Odhaduje sa, že viac ako 10% ľudí celkovej populácie trpí mikrénou.

Dostatok spánku

Spánok je veľmi dôležitý akt, nielen pre oči, ale pre celý organizmus kedy dochádza k regenerácií. Už na začiatku sme si vysvetlili ako je to so stratou tuku a kolagénu pod očami. Ich nedostatkom v podkoží vzniká tieň, ktorý sa javí môže javiť ako tmavá oblasť pod očami. Ak človek nemá dostatok spánku, jeho pokožka sa javí bledšia, čím pôsobí tieň pod očami tmavšie a kruhu sú tak výraznejšie. Preto sa uistite, že každý deň spíte aspoň 8 hodín denne.

Bione odporúča

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*