Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Akné z rúška? Poznáme jednoduché tipy na domácu starostlivosť o pleť počas rúškovej sezóny

,,MASKNÉ" (maska + akné) - novodobý problém pre našu pleť. 
Ide o novodobý pojem dermatológov, ktorý nám priniesla pandémia koronavírusu. Na vine je každodenné nosenie rúšok, ktoré komplikuje život našej pleti. Pod rúškom vzniká nepríjemné akné a pleť je citlivejšia.
Akné z rúška sa objavuje najmä v okolí nosa a úst, teda na miestach, ktoré sú hodiny pod rúškom skryté.

Príčinou tohto druhu akné je vlhkosť, ktorá sa tvorí v našich rúškach.

Ako vzniká ,,maskné"?

Stiesnený priestor pod rúškom, do ktorého dýchame nepretržite niekoľko hodín denne, sa stáva ideálnym miestom pre rozšírenie nepríjemných vyrážok a prípadne i čiernych bodiek. Ide o výsledok trenia, tlaku a napínania pokožky, kedy sa póry upchávajú potom a kožným mazom. Na vine môže byť aj make-up pod rúškom. To všetko v spojení s vlhkosťou, ktorá sa pod rúškom hromadí vytvára spomínané nepríjemné ,,maskné".
Ako s maskné bojovať a ako predchádzať jeho vzniku?

Prevencia pred ,,MASKNÉ"

Prvým krokom k úspechu v boji s ,,maskné" je prevencia. Nakoľko ,,maskné" vzniká z nosenia rúška, dbaním na jeho správne nosenie môžeme tomuto typu akné predísť.

Rúško používajte len tam, kde musíte. Pokiaľ ste doma, v aute alebo v prírode bez kontaktu s inými ľudmi, nechajte vašu pleť dýchať a rúško odložte.

Rúška sú od Marca 2020 súčasťou našich outfitov a len tak sa ich nezbavíme. Vyberajme si priedušnejší typ látky (ideálne 100% bavlnu). Dermatológovia odporúčajú každodenné pranie bavlnených rúšok a čo najčastejšiu výmenu rúšok jednorázových. Vedeli ste, že už po 20 minútach nosenia rúška rúško zvlhne a mali by sme ho vymeniť? Pri výmene rúšok nezabudnite nechať pleť trošku ,,vyvetrať" na vzduchu.

Ak nosíte látkové rúško, po každom použití ho vyperte či vyvarte a taktiež vyžehlite. Odporúča sa používať pracie prášky, ktoré sú šetrné a určite vynechajte aviváž. Aviváž by totiž mohla pleť len zbytočne podráždiť a podporiť upchávanie pórov. 

,,Maskné" je výnimočný stav našej pleti, ktorý skončí v momente, kedy rúška nosiť prestaneme. Preto je potrebné prispôsobiť i starostlivosť o pleť na výnimočnú. Aj keď vaša pleť nikdy nebola citlivá, teraz je ten čas siahnuť aj po produktoch vhodných na citlivú a problematickú pleť a v kombinácií s vašou bežnou kozmetikou si tak vytvoriť novú rutinu v starostlivosti o pleť.

čistiace mlieko harmanček pre citlivú pokožku

špeciálny lieh s kyselinou salycilovou na boj s akné a upchatými pórmi

,,Maskné" sa mi už objavilo, čo s ním?

Ak sa vám už tento druh akné objavil pamätajte, že naň treba ísť s citom. Žiadna agresívna kozmetika. na pokožku s ,,maskné" zvoľte produkty v bio kvalite, napríklad bio odličovacie mlieka, bio odličovacie toniká či séra na citlivú alebo problematickú pleť. I keď máte mastnú, zmiešanú alebo normálnu pleť, s pleťou s ,,maskné" zaobchádzajte ako s citlivou pleťou a podľa toho zvoľte i kozmetické výrobky. ideálne sú produkty s kyselinou salycilovou, ktorá pomôže upchatým pórom.

Stále platí, vždy keď môžete, rúško dajte dole. Pleť potrebuje dýchať aby sa zregenerovala a zahojila.

Správne a pravidelnejšie čistenie pleti sa pre vás stáva alfa omega. To znamená, že je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Nezabudnite pleť čistiť ráno i večer. Ranné čistenie môže byť jednokrokové napr. s jemnou micelárnou vodou alebo tonikom, večerné musí byť viackrokové a dôkladné. Správnemu čisteniu pleti sme sa venovali v článku Ako sa správne čistí pleť?

Večerné čistenie robte minimálne dvojkrokovo, siahnuť by ste mali po jemnom odličovacom mlieku alebo micelárnej pleťovej vode v kombinácií s jemnou odlíčovacou pelťovou penou s následnou tonizáciou. Tonizácia pleť upokojí a pripraví na nanesenie krému. Pri akóznej pleti sa odporúča krátkodobé používanie aj salycilového liehu, ktorý rázne zakročí proti nežiadúcemu akné. Večerné čistenie robte dôkladne, aby sa namáhaná pokožka s maskné mohla zregenerovať.

Pokiaľ u vás už vypuklo lokálne akné, odporúčame pleťové sérum z rady antakne na lokálne použitie, to znamená, pre použitie na konkrétnu vyrážku. vyrážku totižto vysuší, upokojí a odstráni.

Pre pleť je najideálnejšie vynechať používanie make-upu, alebo aspoň obmedziť jeho požívanie pod rúškom na minimum.

Pleťový krém uprednostnite hydratačný, ten vytvorí ochrannú vrstvu medzi pleťou a rúškom, čím obmedzí trenie a chráni tak pokožku.

Starostlivosť o pleť pod rúškom

Uprednostnite ľahké pleťové krémy a pleťové séra v bio kvalite, ktoré nezaťažia pokožku a neupchajú póry.

Naopak sa vyhnite produktom príliš mastným, hútne krémy i vazelíny by mohli zbytočne zaťažiť pleť a upchávať póry

Pleťový krém nanášajte ráno aspoň 15 minút pred použitím rúška, aby sa stihol do pokožky vstrebať a aby sa jeho zvyšky neobtierali o rúško.

Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, dodržujte aj ďalšie dôležité rady v starostlivosti o akóznu pleť. Vyrážky si nevytláčajte, na tvár si siahajte len čistými rukami, dodržujte pitný režim a jedzte zdravo.

Akné z rúška? Poznáme jednoduché tipy na domácu starostlivosť o pleť počas rúškovej sezóny

Starostlivosť o citlivú pleť s MASKNÉ od BIONE

Zvoľte si tie správne produkty pre Vašu citlivú pokožku pod rúškom, pre ktorú boli špeciálne vyvinuté rady Avena, Kozia srvátka a upokojujúci Harmanček. Upokojujúca je taktiež kozmetická rada Cannabis, pre problematickú a akóznu pleť je špeciálne navrhnutá rada Antakne s tea tree olejom. Pozor dajte na peeling, ktorý sa odporúča ako prevencia, určite ho nepoužívajte pri rozsiahlom akné.

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*