Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Najúčinnejšie tipy ako zastaviť vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov postihuje ženy aj mužov v rôznom veku. Aj keď je prirodzenou súčasťou vlasového cyklu, nadmerné vypadávanie vlasov nám môže spôsobiť množstvo problémov.

Základným materiálom 95% suchej hmoty vlasu je elastická bielkovina nazývaná keratín. Vysoká pevnosť, pružnosť, ťažnosť vlasu je podmienená štruktúrou vlasu a usporiadaním vlasového keratínu. Vlas ďalej obsahuje melanín, ktorý mu dáva farbu, vodu, stopové prvky, tuky a ďalšie bielkoviny.Na priereze je vlas tvorený 3 základnými vrstvami: kutikolou, vlasovou kôrou a dreňou. Samotný vlas rastie vo vlasovom folikule. Je to tkanivo, ktoré obaľuje vlas a z ktorého vyrastá.

Vlasy u dospelého človeka

Dospelý človek má priemerne 100 000 – 200 000 vlasov, pričom mesačne nám narastú približne o 1 cm. Denne dospelému človeku vypadne asi 100 - 150 vlasov, pričom naše vlasy rastú rýchlejšie v lete, než v zime. Asi 85% našich vlasov je v rastovej fáze.

11 hlavných príčin vypadávania vlasov

  • 1. Dedičnosť
  • 2. Hormonálne zmeny, popôrodný stav
  • 3. Kožné problémy
  • 4. Stres, trauma
  • 5. Choroby štítnej žľazy a obličiek
  • 6. Chemoterapia
  • 7. Nedostatok vitamínov a minerálov
  • 8. Vek a psychické vypätie
  • 9. Ochorenie „Androgénna alopécia“
    Toto ochorenie vyvoláva vypadávanie vlasov. Je tiež známe ako „vzorová plešatosť “. Ako vzorová sa označuje preto, pretože vypadávanie vlasov kopíruje už známu schému – vzor postupu vypadávania vlasov – NORWOODOVA STUPNICA u mužov a LUDWIGOVA STUPNICA u žien.
  • 10. Hlavnou príčinou vypadávania vlasov u mužov aj u žien je nadmerné množstvo dyhydrotestosterónu DHT v tele a v pokožke hlavy
    U žien to môžu zapríčiniť aj hormóny ANDROSTENDION a DHEA. Oba tieto hormóny sú súčasťou hormonálnych procesov, ktoré môžu následne vyvolať zvýšenie DHT za pomoci enzýmov. Ženský hormón ESTROGÉN chráni vlasy pred vypadávaním, ale nemá taký výrazný účinok ako DHT. Testosterón sa vďaka 5 – alfa – reduktáze mení na DHT. DHT sa naviaže na receptory vo vlasovom folikule, vlasový folikul sa kvôli DHT zmenšuje, vlasy sú tenšie a vypadávajú. Zmenšený vlasový folikul odumrie.



Mužský pohlavný hormón DHT je vysokoaktívna forma testosterónu, hormón, ktorý má vplyv na množstvo aspektov mužského správania – sexuálna aktivita, agresivita, libido. Odhaduje sa, že DHT je 5 – 10 krát účinnejší ako testosterón. Testosterón sa na DHT premieňa pomocou enzýmu 5 – alfa – reduktázy. Ten poškodzuje vlasové puzdro a skracuje rastovú fázu. DHT sa tvorí v pokožke hlavy, prostate a nadobličkách.

11. Reakčné vypadávanie vlasov u žien
Vlasové folikuly sú u žien veľmi citlivé na hormonálne zmeny, napr. tehotenstvo, pôrod, užívanie hormonálnej antikoncepcie, menopauza. Takisto môže spôsobiť vypadávanie vlasov vek, stres, depresie, dedičnosť. Po ustúpení týchto okolností sa vlasy dostanú do normálu a vypadávanie vlasov sa znormalizuje.

Ako sa teda starať o PADAJÚCE VLASY?

Máte vlasy stenšené, oslabené alebo padajúce? Je pravda, že vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Akú?

1. Vhodné prípravky na umývanie vlasov

V prvom rade je dôležité používať vhodné prípravky na umývanie vlasov. Minimálne 3x do týždňa by sme si mali umyť vlasy kvalitným posilňujúcim a stimulujúcim šampónom, ktorý by nemal obsahovať parabény, ani žiadne chemické látky. Pre podporu rastu vlasov sa odporúčajú prípravky obsahujúce kofeín, keratín, taurín a chinín.

2. Rastové séra, vlasové kúry a vody

Pri intenzívnejšom vypadávaní vlasov je nevyhnutné používať posilňujúce rastové séra na vlasy a vlasové kúry, ktoré sú koncentrovanejšie a možno aj účinnejšie ako šampóny. Tieto kúry na vlasy sa odporúčajú používať dlhodobejšie, pretože až po určitom čase sa prejavia pozitívne účinky produktov. Ako i pri šampónoch, odporúčajú sa produkty obsahujúce keratín, kofeín, taurín či chinín.

3. Kondicionér a maska na vlasy

Po použití stimulujúceho posilňujúceho šampónu by sme mali použiť kondicionér na vlasy a párkrát do týždňa aj regeneráciu v podobe masky na vlasy. Masky sú úžasné v tom, že sú koncentrovanejšie, ako bežné prípravky a okamžite po aplikácii sú vlasy pevnejšie, žiarivejšie a lesklejšie.

4. Podstrihávanie končekov, menej farbenia a stylingu

Veľmi dôležité je aj pravidelné podstrihávanie končekov vlasov. Čomu by sme sa ale mali vyvarovať je časté farbenie a odfarbovanie vlasov, alebo žehlenie a kulmovanie. Prílišný styling – lak, gél, vlasom tiež neprospieva.

5. Spanie len so suchými vlasmi

Odporúča sa nechodiť spávať s mokrými vlasmi, pretože vlasy sa nám potom lámu a spomaľuje sa rast. Mokré vlasy sa nesmú drhnúť uterákom, len jemne z nich vodu poodsávať, česať by sa mali suché, aby sme ich príliš nenamáhali.

6. Vitamíny a minerály

V neposlednom rade by ste nemali zabúdať na doplnenie vitamínov a minerálov zvnútra. Stratu vlasov ovplyvňuje predovšetkým nedostatok selénu, železa, zinku a vitamínu A. Aj tu je dôležitá dôslednosť a pravidelnosť užívania. Prvé výsledky sa objavia približne po troch mesiacoch.

Zdroj informácií: https://www.benulekaren.sk/a/67/6-tipov-ako-zastavit-vypadavanie-vlasov

Starostlivosť o vlasy Bione je tým vhodným pomocníkom

šámpóny proti vypadávaniu vlasov, kondicionéry proti vypadávaniu vlasov, regeneračné masky proti vypadávaniu vlasov a mnoho iných.

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*