Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Bio kozmetika pre aktívnych ľudí: Ako sa starať o svoje svaly po cvičení

Pravidelný pohyb je pre naše zdravie nesmierne dôležitý. Posilňuje svaly a kosti, zlepšuje kondíciu a celkovo prispieva k nášmu fyzickému aj psychickému well-beingu. No aj ten najlepší tréning môže viesť k bolesti svalov a stuhnutiu, ktoré môže trvať aj niekoľko dní. Našťastie existuje mnoho vecí, ktoré môžete urobiť pre to, aby ste sa o svoje svaly po cvičení postarali a urýchlili regeneráciu. 

Strečing je dôležitou súčasťou každého cvičebného programu. 

Dodržiavaním týchto tipov môžete maximalizovať benefity strečingu a zlepšiť svoje celkové zdravie a kondíciu.

Strečing pomáha uvoľniť svalové napätie a kyselinu mliečnu, ktorá sa hromadí vo svaloch po cvičení. To môže znížiť bolesť svalov a stuhnutosť, ktorá sa zvyčajne objavuje 24-72 hodín po tréningu. Pravidelný strečing môže pomôcť zlepšiť rozsah pohybu v kĺboch. To je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí sa venujú športu alebo iným fyzickým aktivitám, pretože im to umožňuje dosiahnuť väčší rozsah pohybu a znížiť tak riziko zranenia. Zvýšenie flexibility: Strečing robí svaly pružnejšie, čo môže zlepšiť celkovú flexibilitu tela. To môže byť prospešné pre každodenné aktivity, ako aj pre športové výkony. Okrem týchto benefitov je strečing aj skvelý spôsob, ako sa po cvičení uvoľniť a relaxovať. Je to jednoduchá a efektívna aktivita, ktorú môže vykonávať každý, bez ohľadu na vek alebo úroveň kondície.

Pravidelný strečing môže pomôcť znížiť riziko zranenia svalov a šliach počas cvičenia. Je to preto, že strečing robí svaly pružnejšími a menej náchylnými na natiahnutie alebo natrhnutie. Strečing pomáha zlepšiť prietok krvi do svalov. To im dodáva kyslík a živiny, ktoré potrebujú na regeneráciu po cvičení. Strečing môže pomôcť urýchliť regeneráciu svalov po cvičení. Je to preto, že pomáha odstrániť kyselinu mliečnu a ďalšie toxíny zo svalov a podporuje prietok krvi.

Tipy na strečing:

  • Pred strečingom sa vždy zahrejte 5-10 minút ľahkým cvičením, ako je chôdza alebo beh na mieste.
  • Strečujte sa pomaly a plynulo. Nenúťte sa do bolesti.
  • Každý sval naťahujte 30 sekúnd.
  • Počas strečingu dýchajte zhlboka a pomaly.
  • Po strečingu sa 5-10 minút uvoľnite ľahkým cvičením, ako je chôdza alebo beh na mieste.

V tomto článku vám prinášame tipy, ako na to:

Chladný zábal: Ihneď po cvičení priložte na namáhané svaly chladný zábal. Pomôže to znížiť zápal a opuch. Chladný zábal môžete nechať pôsobiť 15-20 minút.

Strečing: Po miernom ochladnutí svalov sa venujte strečingu. Jemné natiahnutie svalov pomôže zlepšiť ich prekrvenie a rozsah pohybu, čím sa zníži riziko svalovej horúčky. Každú svalovú skupinu naťahujte 30 sekúnd.

Masáž: Masáž je skvelý spôsob, ako uvoľniť stuhnuté svaly a zlepšiť ich prekrvenie. Môžete si dopriať masáž u maséra alebo si masírovať svaly sami pomocou masážneho oleja.

Regeneračná kúpeľ: Teplý kúpeľ s Epsom soľou pomôže uvoľniť svaly a zmierniť bolesť. Do kúpeľa môžete pridať aj pár kvapiek éterického oleja z levandule alebo mäty piepornej.

Správna strava: Po cvičení je dôležité doplniť energiu a živiny, ktoré vaše svaly potrebujú na regeneráciu. Jedzte jedlo bohaté na bielkoviny a sacharidy. Do jedálnička zaraďte aj ovocie a zeleninu, ktoré obsahujú antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu.

Dostatok tekutín: Počas cvičenia strácame veľa tekutín potením. Je preto dôležité po cvičení dostatočne hydratovať. Pite veľa vody a izotonických nápojov.

Doplnok výživy: Na urýchlenie regenerácie svalov môžete užívať aj doplnky výživy, ako sú BCAA (aminokyseliny s rozvetveným reťazcom) alebo kreatín.

Oddych: Najdôležitejším faktorom pre regeneráciu svalov je dostatok oddychu. Doprajte si aspoň 7-8 hodín spánku každú noc.

Tipy od Bione

Konské bylinné balzamy bez parabénov a umelých prísad, ktorá vám pomôže pri starostlivosti o svaly po cvičení. Odporúčame vyskúšať nasledovné produkty:

Bylinný balzam na svaly a kĺby: Tento balzam obsahuje výťažky z bylín, ako sú kostihoj, arnika a mäta pieporná, ktoré majú protizápalové a analgetické účinky. Balzam uľavuje od bolesti svalov a kĺbov a pomáha urýchliť regeneráciu.

Bylinný krém na uvoľnenie svalov: Tento krém obsahuje výťažky z harmančeka, levandule a eukalyptu, ktoré majú relaxačné a upokojujúce účinky. Krém pomáha uvoľniť stuhnuté svaly a zmierniť bolesť.

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*