Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Ako sa starať o pleť vhodnou výživou?

Záujem ľudí o zdravý životný štýl a zdravé stravovanie neustále narastá nakoľko ľudia si uvedomujú dôležitosť výživy pre svoje zdravie, ale i pre svoju pokožku, nechty či vlasy.

Staré známe spojenie, že krása pochádza z vnútra sa traduje už od čias staroveku až po súčasnosť. Je známe a vedecký potvrdené, že vnútorné prostredie organizmu odráža práve pokožka, či už ide o rôzne druhy kožných porúch, ekzémov, akné či starnutie kože. Spojitosť stavu pokožky a výživy bol dlhé obdobia cieľom rôznych výskumníkov z celého sveta. Aktuálny stav poznania potvrdzujú i aktuálne odborné publikácie, že výživa úzko súvisí so starnutím pokožky. Štúdie potvrdzujú, že práve vitamíny, karotenoidy, tokoferoly, flavonoidy a rôzne rastlinné extrakty majú silné antioxidačné vlastnosti a zohrávajú kľúčovú úlohu pri kvalite pokožky.

Samotné startnutie pleti, ktorej štruktúru sme si vysvetlili v predchádzajúcich článkoch je fyziologický proces, ktorý  je pre každý organizmus prirodzený, a tak ako starnú naše vnútorné orgány, starne i pokožka. Okrem prirodzeného fyziologického starnutia pokožky, starnutie pleti ovplyvňujú aj vonkajšie faktory.

Tam by sme mohli zaradiť vplyv slnečného žiarenia na pokožku, ultrafialové UV žiarenie, fajčenie, znečistené prostredie, nedostatok spánku a výživa.

Ktoré mikronutrienty pomáhajú pokožke?

Patrí sem celý súbor biologicky účinných látok a vitamínov,
ktoré sa bežne vyskytujú v potrave ak konzumujeme pestrú a vyváženú stravu so zeleninou či ovocím.

Zinok

Zinok je stopový prvok - minerálna látka, ktorá sa vyskuje prevažne potravinách  živočíšneho pôvodu. Má významný vplyv na kvalitu vlasov, nechtov a hlavne pokožku. Je to látka, ktorá sa zapája do rôznych metabolických funkcií, je vhodný predovšetkým na zlepšenie libida pri podpore syntézy testosterónu, reguluje tvorbu mazu pri akné, podporuje hojenie rán. Zinok je vhodné užívať napríklad v čase chrípkového obd., keďže je dôležitý pri tvorbe T-lymfocitov, ktoré sú dôležité pri imunitnej odpovedi organizmu. Zinok spolu so selénom pôsobia synergicky a tak pôsobia preventívne pre ľudí s problémom pokožky, vlasov či so zníženou imunitou.

ZDROJE:

Bohatým zdrojom zinku v potrave predstavujú predovšetkým živočíšne produkty ako je mäso, morské plody, špenát, brokolica, strukoviny, kvasnice, syry a iné.

Vitamín E - Tokoferoly

Komplex vitamínu E je skupina 8 zlúčenín nazývaných tokoferoly. Lipofilný vitamín E je rozpustný v tukoch a má dôležitú úlohu v bunkovej mebráne, na ktorú je viazaný. Tkz. vychytávač voľných radikálov najmä vysoko reaktívneho singletového kyslíka. Vitamín C slúži ako regenerátor vitamínu E v membráne (pôsobia synergicky) a tak spoločne bojujú voči voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie buniek.
Príjem prírodných produktov vitamínu E pomáha zosieťovaniu kolagénu a zabráňuje peroxidácii lipidov, ktoré sú spájané so starnutím pokožky.

ZDROJE:

Veľmi významný podiel vitamínu E má práve pšeničný klíčok, rastlinné oleje, sója, kukurica, niektoré druhy mäsa.

Vitamín C - kyselina askorbová

Kyselina L-askorbová, je vo vode rozpustný vitamín, citlivý na svetlo a kyslík. 
Je to najdôležitejší antioxidant v hydrofilnej fáze. Vitamín C sa nedokáže syntetizovať v ľudskom tele, a preto je potrebný pravidelný príjem vitamínu C v potrave, ktorý je nevyhnutný pre zdravú výživu ľudí. V prípade ak máte radi ovocie či zeleninu a neskonzumujete ju celú, tak pri rozkrojení  zeleniny či ovocia dochádza k oxidáciií kyseliny L askorbovej a mení sa na neúčinné formy. Preto rozkrájané ovocie či zeleninu skonzumujte hneď po prekrojení. V kozmetickom priemysle sa častou používajú mnohé vitamíny na revitalizáciu a omladenie pokožky.

ZDROJE:

Najbohatšími prírodnými zdrojmi sú čerstvé ovocie a zelenina, jahody, acerola, lesné plody, citrusové plody, čierne ríbezle, šípky, paprika alebo petržlen.

Karotenoidy (vitamín A, β-karotén, retinol...)

Karotenoidy sú deriváty vitamínu A, ako je ß-karotén, astaxantín, lykopén a retinol, ktoré sú všetky vysoko účinné antioxidanty a bolo dokázané, že majú fotoprotektívne vlastnosti. A aj preto mnoho ľudi konzumuje potraviny s výskytom betakaroténov pred letom či počas leta, aby si zabezpečili zdravé opálenie. Mnohé výrobky pre ošetrenie tela, ktoré sa používajú počas leta obsahujú prímes betekaroténov pre zdravé opálenie.  Takéto výrobky na ošetrenie pokožky pleti či tela počas leta nájdete aj u nás.

ZDROJE:

Zdroje betakaroténov sú v každej zelenine či ovocí, ktorá je charakteristická svojím zafarbením do oranžova, či fialova...  patrí sem mrkva, tekvica, sladké zemiaky, mango, papája, baklažán či a iné druhy ovocia a zeleniny.

Mnoho účinných látok, vitamínov či minerálov nájdete aj v pleťovej kozmetike Bione.

Ako sa starať o pleť správnou výživou?

Naše odprúčania pleťovej kozmetiky

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*