Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Ako bojovať s lupinami?

Lupiny súvisia so seboroickou dermatitídou,  ktorá spôsobuje svrbenie a šupinatosť kože, ale vyskytuje sa iba na pokožke hlavy. Lupiny sú také bežné, že postihujú približne polovicu celosvetovej dospelej populácie.
To, že sú bežné však neznamená, že vám musia znepríjemňovať život. Pozrime sa spolu na príčiny a prejavy lupín a na spôsob, ako sa správne starať o pokožku hlavy, ktorá je postihnutá lupinami.

Príznaky

Svrbivá, šupinatá pokožka hlavy a malé vločky sú hlavnými príznakmi lupín. Biele mastné vločky - lupiny, sa zvyčajne hromadia vo vlasoch a na ramenách a často sa zhoršujú počas jesenných a zimných mesiacov, keď je vzduch suchý. Lupiny predstavujú kúsky kože, ktoré sa zlupujú dole z našej pokožky vlasov, prípadne tváre. Pokožka sa nám odlupuje prirodzeným procesom, avšak pri lupinách ide o častejšie odlupovanie.

Ďalšie príznaky sú:

červené škvrny na pokožke hlavy alebo už skoro na tvári

strata vlasov

lupiny (biele vločky) na obočí alebo v ušiach

Ľudia, ktorí majú tendenciu mať mastnejšie vlasy alebo žijú s určitými chorobami (ako je Parkinsonova choroba alebo HIV), sú tiež vystavení vyššiemu riziku.

Lupiny náš život nerobia príjemnejším, pre mnohých ľudí trpiacich lupinami je to najmä estetický problém, ktorý znižuje sebavedomie. 

Čo spôsobuje lupiny?

Mnoho faktorov môže prispieť k rozvoju lupín, takže určiť presnú príčinu svrbiacej a šupinatej pokožky hlavy môže byť ťažké. Niektorí ľudia môžu byť náchylnejší na lupiny ako iní z neznámych príčin. Je však známe, že u mužov sa objavujú lupiny častejšie ako u žien.
Tu je niekoľko pravdepodobných vinníkov za vaše lupiny:

sekréty z vašich mazových žliaz

plesňová kolonizácia na povrchu vašej pokožky hlavy

nedostatočné umývanie vlasov šampónom, čo môže spôsobiť hromadenie kožných buniek a vytváranie šupiniek a svrbenia

nadmerné šampónovanie a vysušovanie pokožky hlavy

prílišné vystavenie slnečnému žiareniu

nadmerný tlak na pokožku hlavy z klobúku, čiapky

vystavenie prachu alebo nečistotám

životospráva

Lupiny vs. suchá pokožka hlavy

Možno zistíte, že je ťažké rozlíšiť medzi lupinami a suchou pokožkou hlavy, pretože sa môžu prejaviť podobne. Oboje môže spôsobiť šupinky a pocit svrbenia na pokožke hlavy.

Ale zatiaľ čo lupiny súvisia so seboroickou dermatitídou, suchá pokožka hlavy jednoducho súvisí s tým, že vaša pokožka stráca príliš veľa vody. To sa môže stať, keď neprijímate dostatok tekutín. Liečba suchej pokožky hlavy zvyčajne zahŕňa prechod na extra jemný, nedráždivý šampón, ktorý obsahuje čo najmenej prísad, ktoré môžu odstrániť vlhkosť z pokožky hlavy.

Ideálnym príkladom je napríklad Bio vlasový šampón Avena s ovosom siatym pre citlivú a podráždenú pokožku hlavy.

Ako sa zbaviť lupín?

Existuje množstvo rád, ako sa zbaviť lupín. Vhodnejšia strava, lieky, krémy.. Najlepší spôsob, ako sa zbaviť lupín, je používať špeciálny šampón proti lupinám a kúry na pokožku hlavy.

nedotýkajte sa zbytočne pokožky hlavy a nešrabte sa, i keď vás pokožka svrbí, môžete tak do nej vniesť ešte viac infekcie

zvoľte správny šampón alebo kombináciu produktov, ktorá bude čo najmenej dráždivá, najlepšie v BIO kvalite

nájdite správnu rovnováhu šampónovania pre vašu pokožku hlavy - šampónujte dostatočne často, aby ste udržali maz v pokožke na uzde, ale nepoužívajte príliš veľa produktov na vlasy, pretože to môže podráždiť pokožku hlavy

vyhnite sa stresu, stres môže u niektorých jedincov lupiny na pokožke hlavy udržať, dokonca i zhoršiť

svieži vzduch - výskum ukazuje, že pravidelné vystavovanie sa vonku, najmä tam, kde je vzduch sviežejší, môže pomôcť znížiť hromadenie mastnoty na pokožke hlavy.

obmedzte nosenie čiapok a šálov, najmä tých zo syntetických materiálov.

masírujte si pokožku hlavy s vlasovou vodou proti lupinám alebo s lopúchovou vlasovou vodou, to môže tiež pomôcť predchádzať príznakom lupín

POZOR!

Lupiny nie sú jediným dôvodom, prečo vás môže svrbieť pokožka hlavy. Ak sú vaše lupiny obzvlášť tvrdohlavé alebo svrbiace, môžete mať psoriázu, ekzém alebo skutočnú plesňovú infekciu. Váš lekár vám môže pomôcť. Navštívte ho.

Pre krásne vlasy bez lupín s Bione

Prvá pomoc v 100% bio kvalite pre vlasy s lupinami. Účinné zloženie Vám pomôže obmedziť lupiny vo vašich vlasoch a navrátiť vám krásne, zdravé, pevné a žiarivé vlasy. Všetko pre Vašu krásu a zdravie, s Bione.

Zdroj:
https://www.healthline.com/health/dandruff-itchy-scalp#symptoms-and-causes

Mohlo by vás zaujímať

Ako na bielenie zubov bezpečne?

Bielenie zubov je populárnym riešením v boji proti zafarbeniu zubov spôsobenému pitím kávy, jedením určitých potravín, fajčením a prirodzeným procesom starnutia. 

Zbavte sa vrások retinolom

Retinol poslené roky priťahuje obrovskú pozornosť výrobcov kozmetiky a starostlivosti o pleť. Ženy okolo 30 veku života si začínajú všímať prvé náznaky vrások a najdostupnejšou ...

Účinný tip na bolesť kĺbov a svalov

Bolesť ako taká všeobecne znižuje kvalitu nášho života. Keď nás bolia kĺby, svaly či kosti, môže to mať viacero príčin. Medzi tie najzákladnejšie patrí napríklad zmena stravovacích návykov ...

ODOBERAJTE AJ VY NÁŠ NEWSLETTER

Prihláste sa do nášho newsletteru a dozviete sa 
o aktuálnych zľavách a novinkách medzi prvými.

Ušetrite na poštovnom. 
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*

Ušetrite na poštovnom.
Poštovné a balné ZDARMA pri objednaní nad 40 €*